19.3.2014

Pergamon Berliinissä

Matkailu tosiaan avartaa. Berliini tammikuisena, viileänä viikonloppuna oli todella vierailun arvoinen. Itä-Berliinin puoli on vieläkin selvästi vaatimattomampi ja Itä-Saksan tuntuinen. Vaikea silti kuvitella elämää jaetussa kaupungissa muurin varjossa, vaikka muuria on jäljellä ja muurin paikat paikoin vielä löydettävissä.

Bussi, junat ja maanalainen toimivat saksalaisella täsmällisyydellä. Liikkuminen on todella helppoa, kun kaikki on ohjeistettu selkeästi. Ja jos olet menossa väärästä ovesta bussiin, niin aina löytyy ystävällinen ihminen, joka ojentaa ja ohjeistaa toimimaan sääntöjen mukaan.

Entisen Itä-Berliinin puolella olevalla Museum Insel-saarella on mm. Pergamon museo. Pergamon on se Ilmestyskirjan seurakunta, jolle sanotaan:
Pergamonin seurakunnan enkelille kirjoita: .. Minä tiedän, missä sinä asut: siellä, missä Saatanalla on valtaistuimensa. Silti tunnustat horjumatta minun nimeäni etkä ole kieltänyt uskoasi minuun, et edes silloin, kun uskollinen todistajani Antipas surmattiin teidän luonanne, siellä missä Saatana asuu.' (Ilm 2:12-13)

Museossa on nähtävillä toisella vuosisadalla eKr rakennetun Pergamonin alttarin valtava sisäänkäynti portaikkoineen. Tämä Zeuksen alttari lienee rakennettu Pergamonin kuninkaan voittojen kunniaksi.
Zeuksen alttari

Ilmestyskirjan kirjoittamisen aikaan Pergamon oli Rooman keisarinpalvonnan keskuspaikkoja. Rooman valtakunnassa edellytettiin, että asukkaiden tuli osoittaa jumalallista kunnioitusta keisarin geniukselle eli jonkinlaiselle hengelle (Jukka Norvannon Ilmestyskirjan selityksestä).

Pergamonin alttaria katsoessa voi hyvin kuvitella, että Pergamonia kuvataan Ilmestyskirjassa Saatanan asuinpaikaksi. Ja sen että kristityt siellä olivat ahtaalla, kun he tiesivät, kuka on todellisuudessa maailman Vapahtaja, Herra ja Jumala. Niinpä he kieltäytyivät osoittamasta ihmisille Jumalalle kuuluvaa kunniaa ja saivat siitä myös kallisti maksaa. Jeesus ei sitä unohda ja kehottaa Ilmestyskirjan avulla meitäkin pysymään lujina.

Saatana ei tänäänkään ole missään helvetissä, vaan vapaalla jalalla ja hallitsee maailman maita! Sen huomaa siitäkin, että niin moni häntä joka toisessa lauseessa pyytää apuun. Kannattaa olla varovainen, se pyyntö saattaa hyvinkin toteutua. Ase sitä vastaan on Jumalan sana, sillä sitä Saatana vihaa, vaikka tunteekin sen erittäin hyvin. Sen opimme jo  syntiinlankeemuksesta Raamatussa.
Istarin portti Pergamon-museossa

Toinen mielenkiintoinen, ja ehkä tunnetumpikin nähtävyys Pergamonin museossa on Babylonian  sisemmän kaupungin kahdeksas portti - valtavan kokoinen ja uskomattoman upea taideteos, ns. Istarin portti. Se on Nebukadnesar II:n ajalta. Siis siltä ajalta, jolloin israelilaiset olivat Babyloniassa pakkosiirtolaisina. Sitä katsoessa ei ole vaikea ymmärtää, että Babylonia oli suurvalta, joka pystyi siirtämään kokonaisia kansoja.

Raamatun tapahtumat ovat historiallisia tapahtumia. Juutalaisuus ja kristinusko ovat ainoat uskonnot maailmassa, jotka perustuvat todellisiin tapahtumiin, eikä yhden ihmisen näkyihin ja ajatuksiin.

Samassa museossa on omat osastot kaikille Raamatussakin esiintyville aikakausille, assyrialaisille, egyptiläisille ja muille. Seuraavalla kerralla pitää etukäteen tutustua Raamatun ajan historiaan paremmin. Siellä on myös muinaisen Babylonian, Baabelin ajalta tornirakennelmien pienoismalleja. Baabelin tornin arvellaan olleen niiden mukaisia.

Suosittelen Berliinin matkaa, jos se vain on mahdollista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti