1.10.2018

Kirkko ja kaupunki -lehti vetää mattoa srk:n alta!


Mielipidekirjoitukseni pääkaupunkiseudun Kirkko ja kaupunki -seurakuntalehteen julkaistiin lyhennettynä Espoon ja Vantaan lehdissä 27.9.2018.

Onko Kirkko ja kaupunki lehti srk:n puolella vai sitä vastaan?

Tämä nousi taas keskustelunaiheeksi alkukesästä, kun piispa Laajasalo arvosteli K&K-lehden linjaa. Hänen mukaansa viestintä on kirkon ykköstehtävä. Ei siis pelkkä väline, vaan viesti itsessään – Jeesuksesta kertominen. Hänen mukaansa K&K tekee ’riippumatonta journalismia’ aivan muista lähtökohdista.

Nykyinen päätoimittaja Heinimäki ja edellinen päätoimittaja Simola vetoavat korkeatasoiseen journalismiin ja lehdistönvapauteen puolustaessaan lehden nykyistä linjaa.

Espoon lehdessä julkaistu
lyhennetty mielipidekirjoitus
Laajasalon kritiikkiin on helppo yhtyä. Seurakuntalehti ei voi olla ristiriidassa srk:n tavoitteiden kanssa. Korkeatasoinen journalismi ei edellytä sitä, että K&K-toimitus toimii kuin valtio valtiossa.
Lehden kristillinen, hengellisesti rakentava sisältö on olematonta. Sisältö keskittyy ihmisten tämänpuoleiseen hyvinvointiin eikä tee selvää eroa kristinuskon ja epäjumalanpalveluksen välillä.

Sen sijaan K&K voisi hyvin olla evankelioinnin ja sielunhoidon väline. Lehti tavoittaa monia, jotka ovat vailla toivoa tai ovat työn ja kuormien uuvuttamia. Tietysti seurakuntalehden tulee kertoa myös ajankohtaisista kirkon asioista - ja niistä tasapuolisesti eikä toimittajien omaa mielipidettä ajaen. Nyt ns. konservatiiviset mielipiteet eivät saa sijaa, niitä pikemminkin halveksitaan.

Onko todella srk:ien parhaaksi rahoittaa viestintää, joka pyrkii ensisijaisesti mielistelemään maailmaa, vaikka tässä maallistuvassa ajassa ihmisten tarpeet vaatisivat aivan jotain muuta.

Risto Sepponen, Espoo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti