16.2.2015

Ajatuksia Markuksen evankeliumin äärellä - 7

Mark 6:30-56

 

Omatunto kolkuttaa


Kun Herodes kuuli Jeesuksesta, hän sanoi: "Johannes, se mies, jonka minä mestautin, on herännyt kuolleista." Herodes oli näet pidättänyt Johanneksen, pannut hänet kahleisiin ja teljennyt vankilaan. Tämän hän oli tehnyt veljensä Filippoksen vaimon Herodiaan tähden. Hän oli nainut Herodiaan, mutta Johannes oli sanonut hänelle: "Sinun ei ole lupa elää veljesi vaimon kanssa." Herodes tiesi hänet hurskaaksi ja pyhäksi mieheksi ja suojeli häntä. Hän kuunteli Johannesta mielellään, vaikka tämän puheet usein jäivätkin vaivaamaan häntä. (Mark 6:16-18,20)

Herodes Antipas oli mestauttanut Johannes Kastajan, koska tämä oli arvostellut Herodesta aviorikoksesta.

Jumala puhutteli ja veti Herodesta puoleensa. Johanneksen puheet olivat jääneet vaivaamaan. Herodes tiesi Johanneksen hurskaaksi ja pyhäksi ja mestauttaminen kolkutti omaatuntoa.

Herodes ei kuitenkaan kääntynyt, ihmispelko oli edelleen suurempi kuin Jumalan pelko.

Tuhat vuotta aikaisemmin kuningas Daavid teki aviorikoksen. Hänenkin luokseen tuli profeetta, joka muistutti vääryyden tekemisestä. Daavid katui ja myönsi rikkoneensa Jumalaansa vastaan (2 Sam 12:1-14). Daavidista sanotaankin, että Jumala mieltyi häneen.

Paatunut sydän ei parantunut


Herodes kohtasi Jeesuksen, kun Pilatus lähetti hänet Herodeksen luo.
Herodes ilahtui kovin nähdessään Jeesuksen, sillä hän oli jo pitkään halunnut tavata hänet. Hän oli kuullut Jeesuksesta ja toivoi, että tämä tekisi hänen nähtensä jonkin ihmeteon. Hän kyseli Jeesukselta kaikenlaista, mutta Jeesus ei vastannut hänelle mitään. (Luuk 23:8-9)
Jeesus ei sanonut mitään. Herodeksen aika oli ohi, Jumala ei enää kutsunut häntä.
Herodes ja hänen sotilaansa alkoivat nyt kohdella Jeesusta halveksuvasti. Herodes teki Jeesuksesta pilkkaa puettamalla hänet komeaan pukuun, ja sitten hän lähetti Jeesuksen takaisin Pilatuksen luo. Tuona päivänä Herodeksesta ja Pilatuksesta tuli ystävät; siihen saakka he olivat olleet vihoissa keskenään. (Luuk 23:11-12)
Jeesuksen pilkkaajalle löytyy yleensä ystäviä, jopa entisistä vihamiehistä. Jeesuksen seuraajan ystävät ovatkin harvemmassa.



Onnellinen se, jota lähimmäinen vie lähemmäksi Jeesusta.

Onnellinen se, joka ei torju Jeesusta.

Daavid oli historiallinen henkilö. 1993 löydetty kivi (Tel Dan Stela), jossa on arameankielistä tekstiä, mm 'Israelin kuningas' ja 'Daavidin huone'

Herodes Antipas oli historiallinen henkilö. Herodes Antipaan kolikkoja on löytynyt Tiberiaksesta, jonka Herodes perusti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti